Traumasensitief hulpverlenen

Elke professional kan een rol spelen in het verminderen van gevoelens van stress en zodoende schade helpen voorkomen

De essentie van traumasensitief hulpverlenen is er rekening mee houden dat kinderen en ouders ingrijpende jeugdervaringen kunnen hebben meegemaakt. Het start met de juiste houding: een traumasensitief bewustzijn als basis voor de manier van omgaan met al onze cliënten. Soms weet je immers niet of iemand een ingrijpende jeugdervaring meedraagt. Van zodra je je realiseert dat ongepast gedrag en emotionele uitbarstingen kunnen voortkomen uit oplopende gevoelens van onveiligheid, helpt je dat om cliënten beter te begrijpen en op een traumaresponsieve manier te reageren.

Vroeg of laat maakt iedereen moeilijke gebeurtenissen mee. Soms zijn die ervaringen zo heftig dat ze traumasporen nalaten. We spreken over complex trauma wanneer de confrontatie met chronische en/of meervoudige traumatisering in de vroege ontwikkeling plaatsvond en zowel langdurig als interpersoonlijk van aard is.

Traumasensitief hulpverlenen betekent dat je er in je werk altijd rekening mee houdt dat kinderen en ouders ingrijpende ervaringen kunnen hebben

Edith Geurts
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
Gratis (met registreren en inloggen)